هزینه ساخت سوله در سال ۱۴۰۳ (هر متر مربع)

برآورد قیمت ساخت سوله در سال 1403
برآورد قیمت ساخت سوله در سال 1403

یکی از متداول‌ترین سوالاتی که شرکت‌های ساخت سازه سوله با آن مواجه هستند، سوال درباره هزینه ساخت سوله در سال ۱۴۰۳ است. در طول هفته تماس‌های متعددی در این باره با ما برقرار می‌شود و سوالاتی از این قبیل پرسیده می‌شود:

  • ساخت سوله ۱۰۰۰ متری چقدر هزینه دارد؟
  • برای زمینی به ابعاد ۵۰۰ مترمربع و سوله‌ای با کاربری انبار چقدر هزینه باید در نظر بگیریم؟
  • اگر بخواهیم برای سوله جرثقیل در نظر بگیریم هزینه ساختش چقدر افزایش پیدا می‌کند؟
  • آیا می‌شود متریال ارزان‌تری در نظر گرفت که هزینه کاهش پیدا کند؟

با توجه به این سوالات، تصمیم گرفتیم مقاله‌ای درباره هزینه ساخت سوله در سال ۱۴۰۳ بنویسیم اما به جای آنکه با دادن یک عدد مشخص و احتمالاً غیردقیق خواننده را گمراه کنیم، ابتدا نحوه برآورد هزینه را برایتان توضیح دهیم. به این ترتیب اطلاعات کافی برای تصمیم‌گیری درباره نوع متریال سوله و ساخت آن را پیدا می‌کنید و تصویری از حد و حدود هزینه ساخت سازه سوله به دست می‌آورید.

 

عوامل موثر بر قیمت سوله سازی

آنچه در ادامه آمده، مربوط به ساخت سازه سوله است و مراحل اجرای آن از قبیل خاک‌برداری، فونداسیون، نصب و ... را در بر ندارد. ابتدا اجازه بدهید ببینیم چه عواملی روی قیمت ساخت سازه سوله تأثیر می‌گذارند:

۱.نوع کاربری سوله

۲.متریال ساخت سوله

۳.نوع و کیفیت جوشکاری و نیاز داشتن یا نداشتن به سندبلاست

۴.نوع و میزان رنگ لازم

 

Factors affecting the price of shed construction
Factors affecting the price of shed construction

 ۱.نوع کاربری سوله

 

اگر بخواهیم سوله‌ها را از نظر نوع کاربری دسته‌بندی کنیم، سه دسته کلی را می‌توان در نظر گرفت:

الف) سوله‌های جرثقیل‌دار‌

ب) سوله‌های بدون جرثقیل

ج) سوله‌های مرتفع

سوله‌های جرثقیل‌دار‌

سوله‌هایی که جرثقیل دارند سوله‌هایی هستند که وزن سنگین‌تری دارند. البته جرثقیل‌های سقفی هم انواع مختلفی دارد و شامل جرثقیل ۵ تن، ۱۰ تن، ۲۵ تن و ۵۰ تن می‌شود. در کاربری‌های صنعتی عمومی، معمولاً از جرثقیل ۵ یا ۱۰ تن، و نهایتاً ۲۵ تن استفاده می‌شود. چون این جرثقیل قرار است تجهیزی که با کامیون به سوله ارسال شده خالی کند و معمولاً ۲۵ تن برای این گونه تجهیزات کافی است. سوله‌های جرثقیل‌خور بیشتر برای صنایع سبک و صنایع سنگین که تولیدات دارند و نیاز به حمل‌های بزرگ دارند استفاده می‌شود.

سوله‌های بدون جرثقیل

سوله‌های بدون جرثقیل مربوط به کاربری‌هایی هستند که نیاز به خالی کردن یا ارسال بارهای سنگین ندارد. ارتفاع این سوله‌ها معمولاً در حد ۵ یا ۶ متر است و بیشتر برای انبار، تولیدات سبک و مرغداری‌ها استفاده می‌شود.

جرثتقیل صنعتی سوله
جرثتقیل صنعتی سوله

سوله‌های مرتفع

سوله‌های مرتفع سوله‌هایی هستند که در طبقات اجرا می‌شوند، مثلاً دو طبقه یا سه طبقه، که طبقه بالا تبدیل به سوله می‌شود و طبقات پایین می‌توانند سقف‌های سنگین داشته باشند. سوله‌های طبقاتی معمولا در جاهایی اجرا می‌شوند که محدودیت فضا  وجود دارد، زمین کوچک است و مجبور هستید از طبقات استفاده کنید. یا تجهیزاتتان ارتفاع‌دار است و ناچارید چیدمان سوله را به گونه‌ای داشته باشید که این تجهیزات در آن قرار بگیرد. برای مثال سوله‌های خوراک دام از این نوع سوله‌ها هستند و ارتفاعشان  از ۲۰ متر شروع می‌شود و ممکن است تا ۶۰ متر هم باشد.

بنابراین کاربری سوله و نوع تولیدی که در آن وجود دارد تعیین می‌کند سوله به چه صورتی باشد؛ و نوع سوله روی سازه و متریال مورد نیاز تأثیر می‌گذارد و به این ترتیب یکی ازعوامل تعیین‌کننده هزینه سوله است

سازه سوله ی 3 طبقه
سازه سوله ی 3 طبقه

۲.متریال ساخت سوله

 

امروزه برای سازه‌های سوله از فولاد گریدSD37 استفاده می‌شود که مقاومت کافی را برای نوع فشاری که به آن وارد می‌شود دارد. البته متریال‌هایی در بازار وجود دارد که گریدشان از SD37 کمتر است. برای مثال برخی کارخانه‌ها تسمه‌هایی تولید می‌کنند که گرید پایین‌تری دارند اما این تسمه‌ها اساساً برای ساخت سازه تولید نشده است و نباید از آن استفاده کرد، هر چند برخی سازنده‌ها برای کاهش هزینه از این متریال‌های بی کیفیت استفاده می‌کنند.

خرید متریال

در ساخت سازه سوله معمولاً تهیه متریال اصلی که فولاد است به عهده سفارش‌دهنده یا به عبارتی کارفرمای کار قرار دارد و شرکت مهرسام صنعت در این زمینه نقش مشاور ایفا می‌کند. ما تلاش می‌کنیم مشاوره خوبی به کارفرما بدهیم تا بتواند متریال با کیفیت و استانداردی را با قیمتی منطقی و خوب تهیه کند.

برای استعلام قیمت و دریافت مشاوره با کارشناسان ما تماس بگیرید...

متریال مصرفی در ساخت سوله

آنچه در تهیه متریال اصلی اهمیت دارد جنس این متریال است. بسته به نوع پروژه و الزامات فنی آن، ممکن است متریال تهیه شده را به آزمایشگاه بفرستیم تا درباره استاندارد بودن آن مطمئن شویم. در آزمایشگاه دو نوع آنالیز روی متریال انجام می‌‎شود:

۱.آنالیز شیمیایی که نشان می‌دهد آیا متریال خریداری شده صد در صد با گرید SD37 همخوان است یا خیر

۲.آنالیز مشخصات مکانیکی که کشش، خمش و فشار متریال را بررسی می‌کند

 

خیلی از متریال‌هایی که امروز در بازار وجود دارند ممکن است مشخصات مکانیکی را تأمین کنند اما آنالیز شیمیایی SD37 را پاس نکنند. یعنی جنس آن‌ها واقعاً دارای این گرید نباشد. توصیه ما به کارفرمایان برای خرید متریال این است متریالی تهیه کنند که هر دو آنالیز را پاس کند. برای اطمینان از این موضوع پیشنهاد می‌کنیم خرید متریال از کارخانه‌هایی مثل فولاد مبارکه، کاویان و اکسین انجام شود که بالاترین استاندارد کیفیت را دارند. البته اگر کارفرما قصد داشته باشد از کارخانه‌هایی خرید کند که بدون گواهینامه متریال تولید می‌کنند، توصیه اکیدمان این است که حداقل چند نمونه از متریال به آزمایشگاه برود تا درباره خواص مکانیکی آن اطمینان حاصل شود.

چند ورقه فولاد گرید SD37
چند ورقه فولاد گرید SD37

 

تناژ کلی اسکلت سوله

همان طور که توضیح داده شد، نوع کاربری سوله عامل بسیار تعیین‌کننده‌ای در مشخص شدن نوع متریال و وزن سازه سوله و در نهایت هزینه نهایی ساخت سوله است. به همین خاطر مشخص کردن عدد معینی برای تناژ سوله بدون دانستن کاربرد و شرایط سوله دشوار است. اما اگر یک سوله معمولی و بدون نیازهای خاص را در نظر بگیریم، می‌توان گفت وزن در مترمربع سوله حدود ۴۰ کیلوگرم است. یعنی هر مترمربع سوله، ۴۰ کیلوگرم سازه دارد. بنابراین به طور تخمینی و غیر دقیق می‌توان گفت برای ساخت یک سوله ۵۰۰ متر مربعی، باید سازه‌ای به وزن ۲۰ هزار کیلو (۲۰ تن) ساخته شود.

با توجه به نکاتی که گفته شد، هزینه متریال خیلی بستگی به نوع متریالی دارد که کارفرما تهیه می‌کند. این هزینه در حال حاضر (تیر ۱۴۰۳) به ازای هر کیلوگرم فولاد عددی بین ۳۵-۳۶ هزار تومان تا ۵۲-۵۳ هزار تومان است.

براورد هزینه ساخت سوله در هر متر مربع
براورد هزینه ساخت سوله در هر متر مربع

۳.نوع و کیفیت جوشکاری

 

جوشکاری سازه سوله دو نوع هزینه را در بر دارد:

۱.هزینه دستمزد نیروی انسانی

۲.هزینه مواد مصرفی

مراحل انجام جوشکاری

انجام جوشکاری در واقع شامل فیت‌آپ کردن سازه و سپس جوش کامل آن است. فیت‌آپ کردن نیز خود شامل فیت‌آپ، تمیزکاری، وایرزنی و سندبلاست می‌شود. البته مورد آخر در پروژه‌هایی صدق می‌کند که بنا به شرایط و الزامات کار نیاز به سندبلاست داشته باشند. به هر حال انجام این مراحل مستلزم صرف وقت و نیروی انسانی است و از این جهت هزینه در بردارد.

Welding of an industrial structure
Welding of an industrial structure

مواد مصرفی در جوشکاری

در جوشکاری مواد مصرفی‌ای مثل سیم‌جوش، الکترود و گاز استفاده می‌شود که تهیه آن به عهده مهرسام صنعت است. تلاش ما بر این است که برای سیم‌جوش و الکترود همواره بالاترین کیفیت موجود در بازار را تهیه کنیم تا جوش‌ها از کیفیت مطلوبی برخوردار باشند. در خصوص گازهای مصرفی، چه CO2 و چه اکسیژن، باز تلاش بر همین است. برای مثال طرف قرارداد مهرسام صنعت برای تأمین گازهای مصرفی شرکت آرادگازگستر است که یکی از با کیفیت‌ترین گازها را در اختیار می‌گذارد.

معمولاً توصیه ما به کارفرما این است که برای جوشکاری سازه سوله‌اش از گاز میکس استفاده شود. این کار اگرچه کمی هزینه جوشکاری را بالاتر می‌برد اما کیفیت جوش خیلی خوبی به دست می‌دهد.

در کل اگر با در نظر گرفتن دستمزد نیروی انسانی و مواد مصرفی در جوشکاری، بخواهیم قیمتی برای آن در نظر بگیریم، در حال حاضر (تیر ۱۴۰۳) هزینه جوشکاری به ازای هر کیلوگرم سازه بین ۱۲ تا ۱۸ هزار تومان تمام می‌شود.

Mixing gas, welding wire and electrode
Mixing gas, welding wire and electrode

۴.نوع و میزان رنگ لازم

 

تهیه رنگ مورد نیاز برای رنگ کردن سازه سوله نیز مانند متریال اصلی به عهده کارفرماست. معمولاً نوع پروژه و الزاماتی که برای ساخت آن وجود دارد مشخص می‌کند برای سوله از چه نوع رنگ و با چه قطری، یا به عبارتی با چند دست رنگ زدن، استفاده شود. تعداد دست‌های رنگ زدن و نوع رنگ مصرفی در قیمت تمام شده سوله تأثیر دارد.

امروزه در بازار، رنگ‌های مصرفی برای سازه‌ها قیمت‌های متنوعی دارند. به طوری که به ازای هر ۲۰ لیتر رنگ، قیمت از ۶۰۰-۷۰۰ هزار تومان شروع می‌شود و تا ۴-۵ میلیون تومان بالا می‌رود.

پیشنهاد ما در مورد نوع رنگ این است که برای سوله‌های معمولی که الزامات خاصی ندارند، از رنگ پلی‌اورتان استفاده شود. قیمت حدودی رنگ پلی‌اورتان در حال حاضر (تیر ۱۴۰۳) به ازای ۲۰ لیتر برابر با ۲ میلیون تومان است. در کنار هزینه‌ای که بابت تهیه رنگ وجود دارد، هزینه‌ای هم بابت دستمزد اجرای رنگ‌آمیزی باید در نظر گرفت. طبیعتاً بسته به اینکه چند دست رنگ‌آمیزی لازم باشد، دستمزد تغییر می‌کند اما به طور معمول و برای سوله‌هایی که ساختی معمولی داشته و کارفرما الزامات زیادی در خصوص رنگ ندارد، هزینه دستمزد رنگ‌آمیزی به ازای هر کیلو سازه، بین ۴ تا ۶ هزار تومان است.

مردی در حال رنگ کاری سازه صنعتی
مردی در حال رنگ کاری سازه صنعتی

هزینه ساخت اسکلت فلزی در سوله ۲۰۰ متری چقدر است؟

بر اساس آنچه برای هزینه هر مترمربع سوله توضیح داده شد، ساخت اسکلت فلزی یک سوله معمولی به ازای هر مترمربع ۲،۶۰۰،۰۰۰ تومان است. بنابراین هزینه ساخت اسکلت فلزی برای یک سوله ۲۰۰ متری، چیزی در حدود ۵۲۰ میلیون تومان خواهد بود. البته این فقط هزینه ساخت سازه فلزی سوله است و شامل خاکبرداری و فونداسیون و نصب و اجرا نمی‌شود.

ساخت سازه فلزی سوله ۱۰۰۰ متری چقدر هزینه دارد؟

اگر شرایط سوله را معمولی در نظر بگیریم، هر مترمربع سوله حدود ۴۰ کیلوگرم وزن دارد و هزینه ساخت هر کیلگرم سازه حدود ۶۵ هزار تومان است. بنابراین ساخت سازه سوله ۱۰۰۰ متری که چنین شرایطی را دارد چیزی حدود ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان هزینه دارد.

هزینه ساخت سوله در سال ۱۴۰۳

در مجموع دستمزد ساخت سازه سوله طبق آنچه که سندیکا در نظر گرفته است، بدون نصب و حمل، کیلویی ۲۵ هزار تومان است. البته این قیمت مربوط به یک کار روتین و معمول است، یعنی یک سوله یک طبقه با ارتفاع معمول. همین سوله اگر جرثقیل‌خور بشود، دو طبقه یا چهار طبقه بشود، بارهای سنگین داشته باشد، اتصالات خاص داشته باشد یا برش‌های لیزری زیاد داشته باشد قیمت تغییر می‌کند. همچنین اگر کارفرما بخواهد از کیفیت رنگ یا نوع جوش متفاوتی هم استفاده کند باز قیمت بالاتر می‌رود.

بنابراین اگر در حال حاضر (تیر ۱۴۰۳) متریال ساخت سوله را به طور میانگین کیلویی ۴۰ هزار تومان در نظر بگیریم و دستمزد ساخت را هم کیلویی ۲۵ هزار تومان در نظر بگیریم، مجموع هزینه ساخت سازه سوله در سال ۱۴۰۳ به طور میانگین و برای یک سوله معمولی کیلویی ۶۵ هزار تومان است.

اینفوگرافی هزینه ساخت سوله در سال 1403
اینفوگرافی هزینه ساخت سوله در سال 1403

سخن پایانی

اما در کل باید این نکته را در نظر داشت که قیمت ساخت سوله عدد ثابتی نیست و بسته به نوع پروژه مشخص می‌شود. بنابراین ما در شرکت مهرسام صنعت برای تعیین قیمت ساخت سوله ابتدا کار مهندسی کوچک اولیه‌ای انجام می‌دهیم تا نوع و حجم کار بهتر مشخص شود. سپس بر اساس الزامات و نیازهای کارفرما پروپوزالی ارائه می‌دهیم و در آن قیمت دقیق ساخت سازه سوله را متناسب با کاری که می‌طلبد به کارفرما ارائه می‌کنیم.

برای استعلام قیمت و دریافت مشاوره با کارشناسان ما تماس بگیرید...

سوالات متداول

هزینه ساخت سوله در سال ۱۴۰۳ (هر متر مربع) چقدر است؟

البته پاسخ به این سوال دشوار است چرا که عوامل مختلفی بر روی هزینه سوله تأثیرگذارند. با توجه به این که آنچه در اینجا ارائه شده مربوط به ساخت سازه سوله است و با مقیاس وزن محاسبه می‌شود، باید گفت هر مترمربع سوله حدود ۴۰ کیلوگرم سازه دارد. از طرفی هزینه ساخت سازه سوله به طور میانگین و برای یک سوله معمولی کیلویی ۶۵ هزار تومان است. بنابراین هزینه سازه برای هر مترمربع سوله معمولی حدود ۲،۶۰۰،۰۰۰ تومان است.

آیا هزینه ساخت سوله کشاورزی با سوله ورزشی متفاوت است؟

آنچه باعث تفاوت هزینه سوله‌ها می‌شود نوع کاربری آنهاست. به این معنی که کاربری‌شان ایجاب می‌کند ارتفاع بالایی داشته باشند یا در حد ۵ و ۶ متر هستند. همچنین آیا قرار است برای سوله جرثقیل نصب شود یا خیر، و اگر بله، این جرثقیل قرار است چه تناژ باری را جا به جا کند.

تاثیر وزن بر هزینه‌های ساخت سوله چیست؟

وزن سازه سوله متأثر از کاربری و شرایطی است که سوله دارد. برای مثال سوله‌ای که نیاز به نصب جرثقیل ۲۵ تنی داشته باشد، سازه سنگین‌تری می‌طلبد؛ یا اگر نوع باری که بر سوله تحمیل می‌شود فراتر از بار رایج باد و زلزله باشد، باز هم سازه سنگین‌تر خواهد بود. هر چه وزن سازه بیشتر باشد طبیعتاً هزینه ساخت هم بیشتر خواهد بود.

اگر بخواهیم برای سوله جرثقیل در نظر بگیریم هزینه ساختش چقدر افزایش پیدا می‌کند؟

پاسخ دقیقی به این سوال نمی‌توان داد چرا که نصب جرثقیل روی سوله از یک سو بار دینامیکی به آن تحمیل می‌کند و از سوی دیگر بسته به تناژ جرثقیل سازه محکم‌تری می‌طلبد. بنابراین پاسخ این سوال را زمانی می‌توان داد که مشخصات جرثقیل موردنظر مشخص باشد.

آیا می‌شود متریال ارزان‌تری در نظر گرفت که هزینه کاهش پیدا کند؟

باید دقت کرد که متریال ارزان‌تر به قیمت کاهش کیفیت و استاندارد تمام نشود. آنچه مهرسام صنعت به مشتریان خود توصیه می‌کند استفاده از متریالی است که مشخصات مکانیکی و آنالیز شیمیایی SD37 را پاس کند. به همین خاطر بهتر است خرید متریال از کارخانه‌هایی مثل فولاد مبارکه، کاویان و اکسین انجام شود که گواهینامه استاندارد دارند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *