طراحی و ساخت برج ‌ماسه‌سازی ریخته‌گری داکتیل

کارفرما

شرکت ریخته‌گری داکتیل

محل پروژه

هشتگرد

مساحت

۲۴۰۰ مترمربع

وزن

۳۰۰ تن

تاریخ شروع و پایان پروژه

۱۴۰۳/۰۲/۳۱-درحال انجام

طراحی و مهندسی

  • شرح پروژه:طراحی، ساخت و نظارت بر اجرا و نصب

در این پروژه طراحی و ساخت سازه و فونداسیون برج ماسه‌سازی برای ریخته‌گری داکتیل واقع در هشتگرد با زیر بنایی حدود ۲۴۰۰ متر مربع و در۵ تراز به ابعاد ۲۲متر طول، ۱۸متر عرض و ۲۵ متر ارتفاع توسط مهندسان شرکت مهرسام ایده صنعت صورت گرفته است.
این پروژه توسط شرکت مهرسام صنعت با همکاری شرکت YEMSA ترکیه انجام شده است و در آن طراحی ماشین‌آلات، خط تولید و تأمین تجهیزات با شرکت YEMSA بوده و طراحی و ساخت سازه اصلی را شرکت مهرسام صنعت انجام داده است. YEMSA شرکتی مستقر در شهر قونیه ترکیه است که سال‌هاست به عنوان برندی پیشرو در تولید ماشین‌آلات صنعتی فعالیت می‌کند. سابقۀ همکاری میان شرکت مهرسام صنعت و YEMSA محدود به این پروژه نیست و در پروژه‌های مشابه دیگر نیز این همکاری وجود داشته است.

Cooperation between ductil and mehrsam sanat

فرایند طراحی

برای طراحی سازه این پروژه، نقشه تجهیزات در اختیار مهرسام صنعت قرار گرفت تا طراحی‌ها و بررسی تداخل (Clash Check) صورت بگیرد. فرایند طراحی به این ترتیب پیش رفت که کار ابتدا به طور کامل در نرم‌افزار sap مدل شد و سپس در نرم‌افزار solid work خروجی گرفته شد. 
در پروژه‌هایی که یک تأمین‌کننده خارجی در همکاری با طراح ایرانی وجود دارد، بعد از انجام طراحی، معمولاً بررسی تداخل به تأمین‌کننده سپرده می‌شود. این روند حداقل ۴ تا ۵ ماه زمان می‌برد و طی آن تأمین‌کننده خارجی پس از بررسی مدل کامنت‌هایی می‌دهد تا مدل بر اساس آن به‌روز شود. در این پروژه برای کوتاه‌تر شدن روند کار، بررسی تداخل نیز در ایران و توسط شرکت مهرسام صنعت انجام شد. به این صورت که در ارتباط نزدیک با شرکت YEMSA مدام نسخه به‌روز‌شده مدل گرفته می‌شد و بررسی تداخل روی آن صورت می‌گرفت و بر این مبنا فایل محاسباتی و فایل solid work اصلاح شده و ارسال می‌شد. برای تسهیل همکاری، بررسی تداخلات در پلتفرم آنلاینی با YEMSA صورت گرفت. علاوه بر آن طی جلسات حضوری و آنلاین مختلفی، هم‌اندیشی‌هایی برای بهینه کردن سازه و تجهیزات میان کارفرما، مهرسام صنعت و YEMSA انجام شد.
با پیش‌بینی چنین مسیری، کل رفت و برگشت اطلاعات طی ۳ تا ۴ دفعه انجام شد و بیشتر کامنت‌های دریافتی نیز کامنت‌هایی جزئی بود. تعامل خوبی که با شرکت YEMSA وجود داشت، باعث شد بررسی تداخل‌های پروژه ظرف مدت کوتاهی صورت بگیرد. 

Design complexities of ductil project

خاص و پیچیده بودن طراحی

یکی از مهم‌ترین دلایل زمان‌بر بودن این طراحی، تنوع تجهیزاتی است که در این سازه نصب می‌شود. هر یک از این تجهیزات بسته به محل استقرار و نوع عملیاتشان، بار خاصی را به کل سازه وارد می‌کنند که لازم بود در طراحی و محاسبات لحاظ شود و ساپورت این تجهیزات به طور دقیقی، چه در مدل‌سازی و چه در طراحی، در نظر گرفته شود.
برای مثال در این سازه سیلوهای ۸۵ تنی وجود دارد که بار ثقلی به سازه وارد می‌کند. این سیلوها در گوشه‌های سازه نصب می‌شود و به همین دلیل بارهای پیچشی (torsional load) به سازه وارد می‌کنند و با تمرکز جرم در بارهای جانبی، لنگری حول محور Z ایجاد کرده و باعث پیچش کل سازه می‌شوند. بنابراین لازم بود انتقال درست این بارها در طراحی تشخیص داده شده و لحاظ شود تا در زمان بهره برداری مشکلی به وجود نیاید.
نکته مهم دیگر در این طراحی وجود تجهیز شیکر در سازه بود که باعث می‌شود که علاوه بر بار ثقلی،  بار جانبی از نوع دینامیکی نیز به سازه وارد شود. بنابراین باید با در نظر گرفتن یک سری vertical bracing وhorizontal bracing  در محل‌هایی که شیکر قرار دارد، مخصوصاً در طبقه اول، این بار جانبی انتقال داده شود تا در زمان‌های مختلف و در اثر بهره برداری از تجهیز شیکر لرزشی به سازه وارد نشود. 
از دیگر تجهیزات مستقر بر سازه می‎توان به کانوایرها اشاره کرد که در حین حرکت بار دینامیکی به سازه تحمیل می‌کند. همچنین تجهیزاتی نظیر الواتور (آسانسور)، مخازن، ساکشن و دستگاه بلندر هم در این سازه قرار دارد که البته به دلیل سنگینی دستگاه بلندر، محل استقرار آن روی فونداسیون پیش بینی شده است.

ساخت سازه‌

بعد از نهایی شدن طرح، ترسیم نقشه‌های ساخت (shop drawing) آغاز شد و بعد از آماده شدن این نقشه‌ها، مجدداً بررسی تداخل صورت گرفت و با اطمینان از اینکه تداخلی وجود ندارد، طرح آماده قرار گرفتن در خط تولید شد. علاوه بر طراحی و آماده کردن نقشه‌های ساخت، کار مهندسی خرید و آماده کردن فهرست خرید نیز توسط تیم مهندسی شرکت مهرسام صنعت صورت گرفت. با توجه به پیچیدگی سازه و رفت و برگشت‌هایی که لازم بود میان تیم‌های کارشناسی شرکت و سفارش‌دهنده صورت بگیرد، فرایند طراحی این پروژه حدود ۵۰ روز به طول انجامید.
بعد از تهیه متریال لازم، کار ساخت آغاز شد. ساخت و رنگ آمیزی این سازه‌ها که از نیمه مهر ۱۴۰۳ آغاز شده است همچنان در کارخانه مهرسام صنعت در حال انجام است و پیش‌بینی می‌شود طی مدت ۴ ماه به پایان برسد. البته به لحاظ سرعت ساخت امکان این وجود داشت که کار طی ۳ ماه ساخته شود اما به دلیل پیچدگی‌هایی که در نصب سازه وجود دارد مجموع زمان پیش‌بینی شده برای ساخت ۴ ماه است. این سازه در دو سطح ساخته می‌شود و نصب می‌شود. به عبارتی امکان این وجود ندارد که ابتدا سازه نصب شود و بعد تجهیزات روی آن قرار بگیرد. بنابراین بعد از ساخت سطح اول سازه، بخشی از تجهیزات در جای خود قرار می‌گیرد و بعد مابقی سازه دور تجهیزات نصب خواهد شد. در نتیجه زمان‌بندی ساخت و نصب سازه، وابسته به زمان‌بندی آماده شدن تجهیزات و نصب آنهاست.

اجرای فونداسیون و نصب سازه

اجرای فونداسیون و نصب سازه‌‎ها نیز زیر نظر شرکت مهرسام صنعت انجام می‎شود، چرا که جزییات زیادی در پروژه وجود دارد که باید با دقت بالایی در نصب دنبال شود. نکته مهم در چنین پروژه‌هایی که سازه قرار است در خدمت تجهیزات باشد، این است که اندازه تجهیزات ثابت است و تغییر آن ممکن نیست. به همین دلیل باید سازه را دقیق و درست در همان جاهایی که نیاز به ساپورت وجود دارد مدل کرد و ساخت و نصب آن را نیز با همین دقت دنبال کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *